Laila Pakalnina: Film semiperiferije

11. 11. 2016 / DUPLEX100m2

 

Moderatorica

Kumjana Novakova, Pravo Ljudski Film Festival

 

Film semiperiferije

Istočna Evropa je smještena između centra i periferije, sintetizirajući obje krajnosti dok se centralni i periferni procesi istovremeno odvijaju. Osobnosti prostora kao semiperiferije važna su za znanje kao takvo, kao i za umjetničku i filmsku produkciju.

Kako društveno i političko oblikuju autorstvo u ovom prostoru koji slama binarnost centra i periferije putem trećeg elementa – semiperiferijom – koja je uvijek tranzicijska?

Laila Pakalnina je prominentna i prolifična filmska autorica a njen je rad upravo kulturalno i politički oblikovan kontekstom, dok se njen filmski jezik često povezuje sa (političkim) ironijskim iskazom. Nadalje, kako ova stalna tranzicija utiče na njeno filmsko stvaralaštvo –u kontekstu kreativnosti i produkcije podjednako?

Laila Pakalnina je režiserka i scenaristkinja 28 dokumentarnih, pet kratkih i pet dugometražnih fikcionalnih filmova – sve u svemu, ukupno je uradila 38 filmova, ima dvoje djece, jednog muža, dva psa i dva bicikla. I mnogo ideja za nove filmove. Njeni su filmovi bili dijelom oficijelnih selekcija u Cannesu, Veneciji, Berlinaleu, Locarnu, Karlovy Vary, Rimu i drugim internacionalnim festivalima gdje su osvojili brojne nagrade.