Start 33h 33m 33s

Registration deadline for the Film Text School has been extended

Kako čitati dokumentarni film: Produžen rok za prijavu na radionicu za mlade Škola filmskog teksta u sklopu 13. Pravo Ljudski Film Festivala

 

Gradeći tokom prethodnih godina svoju kreativnu zajednicu, Pravo Ljudski Film Festival njeguje aktivan odnos ka društvenom i javnom, odnosno kritički pogled na svijet. U posljednje tri godine smo u festival integrirali filmski kritički izraz kao neodvojivi dio Pravo Ljudski identiteta, težeći kroz ovu formu predstaviti filmsku selekciju, problematizirati društvena i politička pitanja s kojima filmovi na programu polemiziraju, ali i promovirati kritičko čitanje filma zasnovano na argumentu, znanju i senzibilitetu.

Ovogodišnja radionica je namijenjena (budućim) filmskim čitaocima i čitateljicama,  novinarima i novinarkama u oblasti kulture, te mladim ljudima koji pišu i žele objavljivati umjetničku kritiku. Stoga, ukoliko ste se već okušali u pisanju umjetničke kritike, ili to želite, a studirate na nekom of fakulteta društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, tražite prve ili nove profesionalne izazove i želite sklopiti korisna poznanstva u oblasti filma i kulture, prijavite se! Očekuje vas šestodnevna festivalska avanture tokom koje ćete:

-          Gledati naš ovogodišnji festivalski filmski program i pisati kritiku;

-          Pohađati Školu filmskog teksta koja uključuje rad na tekstu i slikama;

-          Pohađati festivalske radionice i predavanja sa aktuelnim društveno-političkim temama;

-          Pratiti Q&A sesije i razgovore sa gostima i gošćama, te tako učiti od međunarodno priznatih dokumentarista i dokumentaristica.

Mentor Škole filmskog teksta je Miquel Martí Freixas, univerzitetski profesor, filmski kritičar, iskusni selektor, te jedan od osnivača španskog magazina Blogs & Docs posvećenog dokumentarnom i eksperimentalnom filmu.

Prethodno iskustvo nije nužno, ali bismo svakako voljeli vidjeti neki primjer vašeg prethodnog rada, bez obzira da li je objavljivan ili ne. Tražimo i odgovornost i komunikativnost, te poznavanje engleskog jezika. Također, pohađanje radionica i praćenje festivalskih sadržaja je obavezno. Najbolje radove ćemo objaviti u saradnji sa našim medijskim partnerima!

Rok za prijave je produžen do 23. novembra!

Zainteresirani kandidati i kandidatkinje mogu poslati pismo motivacije, CV na B/H/S jeziku, te primjerak rada. Prijave se pregledaju svaki dan, tako da ćemo, čim odlučimo da ste primljeni, stupiti u kontakt i proslijediti zadatak! Za sve dodatne informacije pisati na mail adresu: apliciram@pravoljudski.org.

Radujemo se što ćete postati dio Pravo Ljudski zajednice. Učimo čitati film zajedno!

Vaš Pravo Ljudski