Start 33h 33m 33s
13. Pravo Ljudski Film Festival: Nov 28 - Dec 03, 2018

extra muros nagrada


Digital print on canvas (framed), 70x50cm, edition FAKE ART, 2014

A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives

Anur Hadžiomerspahić (1971 – 2017)

Extra muros nagrada za najboljeg/u novog/u autora/icu 13. PravoLjudski Film Festivala daje se u saradnji sa Ideologijom.

“Human Condition” u opusu Anura Hadžiomerspahića odnosi se na stanje njegovog života i rada obilježeno izbjeglištvom, mijenjanjem životnih sredina i permanentnom borbom za egzistenciju. Može se reći da je “Human Condition”i njegova psihološko-autobiografska naracija, koja polazi od analize i prikazivanja vlastitog stanja u okolini i u okolnostima u kojima se našao do detektovanja pojava koje su vezane za širi društveni, kulturološki i politički kontekst. Umjetnost, odnosno plakat kao umjetnička forma, za Anura je bio jedini način da zapiše, zabilježi, sačuva ono što osjeća, što želi izraziti. – Asja Mandić

Anur Hadžiomerspahić (1971 – 2017)  je umjetnik i grafički dizajner. Prvi je bh. umjetnik koji je predstavio svoje radove na centralnoj izložbi Venecijanskog bijenala. Osnivač je kreativne agencije “Ideologija”, kao i suosnivač i kreativni direktor projekta i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Dobitnik je brojnih nagrada za dizajn i advertising, uključujući Advertainment u Milanu (2000) i Epica u Parizu (2001).