Start 33h 33m 33s
13. Pravo Ljudski Film Festival: Nov 28 - Dec 03, 2018

Zumiraj Prava u Školi 2017

Interaktivna edukacija putem audiovizualnih sadržaja socijalno ugroženih učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo

 

09.–10. 11. 2017 / Sarajevo

 

Naučna konferencija „Interactive Education through Audio-visual Content for Socially Vulnerable Students in Elementary and High Schools of Sarajevo Canton“ je program namijenjen prvenstveno predstavnicima/icama osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, konkretno nastavnicima/icama Demokratije i ljudskih prava i drugih općih obrazovnih predmeta, učiteljima/icama, pedagozima/icama. Ove godine fokus je na interaktivnim metodama u obrazovanju djece iz socijalno ugroženih porodica, a u toku trajanja dvodnevne konferecije bit će govora ne samo o upotrebi audiovizuelnih sadržaja i materijala, već i o samim izazovima i mogućnostima kada je u pitanju obrazovanje socijalno marginalizirane djece. Uz prikazivanje filmova koji otvaraju brojne mogućnosti za razgovor, diskutirat će se o načinima inkluzivnijeg obrazovanja za ovu kategoriju učenika i učenica. Sagovornici/ice koji/e će nam pomoći u dijalogu su direktni učesnici/e nastavnog procesa, nastavnici/e, socijalni/e radnici/e i predstavnici/e Dnevnog centra za zbrinjavanje djece koja rade na ulici, psiholozi/inje i saradnici/e nekoliko organizacija civilnog društva.

 

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) Književnica i profesorica jezika i književnosti. Bavi se teorijom obrazovanja i obrazovnom praksom, rodnim politikama i pravima lgbti osoba. Pokretačica i urednica magazina za predškolce Kolibrić, članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje Školegijum, koautorica čitanki za osnovne škole, autorica dva istraživanja udžbenika za osnovne i srednje škole, te učesnica nekoliko stručnih konferencija iz oblasti obrazovanja, medija, te rodnih i ženskih prava.

 

Zumiraj prava u školi je platforma stvorena sa namjerom da podrži edukatore i edukatorice u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja. Program teži razmjeni mišljenja i iskustava o temama o kojima mladi teško govore ili istražuju unutar formalnog obrazovnog procesa. Jedan od osnovnih ciljeva platforme Zumiraj prava u školi je razvijanje sluha za nezavisni film i audiovizuelnu umjetnost.