Start 33h 33m 33s
13. Pravo Ljudski Film Festival: Nov 28 - Dec 03, 2018

Kako zvuči sloboda?

Radionica: Kako zvuči sloboda?

9 – 13.11. 2017 / Sarajevo

Tutor: Marcus Beuter

Šta definiše slobodu kretanja u svakodnevnom životu u BiH? Koji zvukovi predstavljaju slobodu kretanja, a koji njena različita ograničenja? Učesnici/e radionice zvuka će istraživati i propitivati mnogoznačje slobode, sa posebnim fokusom na slobodu kretanja u fizičkom smislu, slobodu mišljenja, te različite druge oblike egzistencijalne ili političke slobode. Radionica zvuka uključuje i uvod u različite tehnike snimanja, korištenja više vrsta mikrofona, kao i uvod u etičke i estetske pristupe snimanju na javnim mjestima. Kroz proces istraživanja učesnici/ce ce snimiti (kreirati) zvučne zapise na terenu, iz kojih će individualno i/ili kolaborativno nastati završni radovi zvuka, da bi na zatvaranju Zumiraj prava festivala za mlade izveli i zajednički performans.

 

Tutor

Marcus Beuter
Muzičar, kompozitor elektro-akustične muzike, improvizator. Putuje Evropom, Iranom, Pakistanom, Laosom, Vijetnamom, Indijom, Indonezijom, Gambijom, Senegalom, Brazilom, SAD-om, Gruzijom, Armenijom. Fokus njegovog rada su terenski snimci.

 

Koordinatorica

Delila Bajrić
studentica je treće godine Međunarodnog poslovanja na Fakulteta za ekonomiju i društvene studije Internacionalnog Burch univerziteta. Ova mlada djevojka dugogodišnja je aktivistica, pjesnikinja, omladinska radnica, edukatorica, društvena inovatorica. Njen angažman ogleda se na poljima ljudskih prava, pitanja i potreba mladih, zagovaranja, promociji mira, interkulturnog i interreligijskog dijaloga, društvenog poduzetništva kao i na polju primjenjene umjetnosti.

 

Učesnici

Amela Frljučkić
Zvuk me asocira na svakodnevicu! Ja sam racionalna optimistkinja, posvećena prijateljica i mrziteljica nacionalizma i šovinizma.

 

Anel Omić
Ja sam Anel, volim anime i uživam u muzici. Ne volim se slikati. Kada kažem zvuk, pomislim na žice gitare.

 

Benjamin Rifatbegović
Ja sam Benjamin Rifatbegović i bavim se muzičkom produkcijom i DJ-ingom. Volim muziku, ne volim ljude. Kada kažem zvuk, prvo na šta pomislim je test ton na 1.00 KHz.

 

Boro Dukić
Ja sam Boro. Volim muziku, prirodu i ptice. Mrzim nacionalizam!

 

Emina Ema Kadrić
Ja sam Ema, volim dešavanje, ne volim čekanje. Kada kažem zvuk, pomislim na doživljaj svijeta oko sebe.

 

Ivanino DaVillano Đukić
Kada pomislim na zvuk setim se svoje asistentkinje D.V. i njenih milion definicija zvuka. Ja Ivanino volim prženice, majonezu, maglu u kojoj me niko ne vidi, pijace, i jos svašta ponešto.

 

Jovana Radaković
Zovem se Jovana i volim sve što drugi ne vole. (Volim Stoner metal.)

 

Lazar Rajković
Ja sam Lazar. Prijatelji kažu da slušam depresivnu mrziku. Mrzim to.

 

Malik Pašić
Ja sam Malik, gotovo nikada nisam neraspoložen, ali sam ponekad živčan, pa mi čak i od tihog zvuka škripanja metala iz susjedne sobe ili lupetanja viljuške po keramici, prostruji od malog mozga do trtične kosti.

 

Rabija Nurkanović
Rabija – proljeće. Ovisnik o zagrljajima, mačkama i Miki Antiću. Protivnik pesimizma i tuge. Šum, ton, zvuk, muzika su moje sredstvo za teleportaciju u drugu dimenziju.

 

Tarik Bičo
Zvuk u kontekstu slušanja povezujem sa impresijom, tako da bi u tom smislu zvuk povezao sa replikom “impresija”.